Spar penge på elregningen ved at skifte til jordvarme

Står du med tanken om at udskifte dit nuværende oliefyr eller elvarme til en grønnere energiform, kan et jordvarmeanlæg være den rigtige løsning for dig.

shutterstock_87805516

Langsigtede besparelser og andre fordele ved jordvarme

Ved udskiftning af din eksisterende energikilde til et jordvarmeanlæg, skal dette ses som en fordelagtig investering. Her ses nogle klare fordele ved jordvarme:

  • Jordvarme kan give en halvering af elregningen

  • Kræver ingen vedligeholdelse, på nær et filter der skiftes en gang årligt

  • Vedvarende miljøvenlig energiløsning

  • Nedsætter Co2 udslip med op til 75 %

  • Kan nemt opsættes ved nybyggeri

Energipriserne ser ikke ud til at falde for nu. Derfor vil besparelsen ved at etablere et jordvarmeanlæg kun blive større med tiden. Besparelsen på nuværende tidspunkt ligger på 50-60 %, men den vil formentlig stige til 75% i løbet af de næste par år. Derfor kan du med jordvarme tilmed øge værdien af din bolig.

Værd at vide om jordvarme

Etableringsudgiften af et jordvarmeanlæg kan umiddelbart virke stor, særligt hvis det ikke foregår under nybyggeri. Men skifter man fra oliefyr, fjernvarme, naturgas osv. vil investeringen af et sådant anlæg kunne tjene sig ind på under 10 år.

Jordvarme er et langt bedre alternativ end eksempelvis luft-luft varmepumper og luft-vand varmepumper, idet jordvarmens effektivitet og udbytte har mindre udsving i løbet året. Samtidig er holdbarheden af et jordvarmeanlæg minimum 20 år for varmepumper og det dobbelte for slangerne.

For at være egnet til at have jordvarme som energikilde kræver det dog at boligen er velisoleret. Samtidig kræves et stort haveareal, da der skal være plads til nedgravning af slanger. Idet jordvarme er en eldreven energiform, kan den ikke bestå som eneste energiform til husstanden.

Udnytter naturens egne ressourcer

Jordvarme er en klimavenlig energiform, der til trods for at være eldreven, stadig er vedvarende. Den producerer 3-4 gange så meget energi, som den selv forbruger og leverer ubegrænset mængder energi uanset temperatur, sol og vind.

Jordvarme udnytter og lagre solens energi i det øverste lag af jorden, hvor energien bliver opbevaret koldt ved 8-10 grader. Dermed forsvinder energien ikke henover vinteren og solen vil hver sommer genoplade den passive energi i det øverste jordlag.

Jordvarmeanlægget består af en slange, som ligger nede i jorden og optager energi og en varmepump, som generer energien videre til dit hus. Jordvarme er en vedvarende energiløsning, der giver dig både varmt vand og varme i boligen.