Skal du låne til din drømmebolig?

boligkøb

Når du overveje at låne penge til et boligkøb, er det meget vigtigt, at du sætter dig grundigt ind i alle de lånetyper, som tilbydes. På den måde kan du tage en beslutning, som du ikke vil fortryde i fremtiden. Et boligkøb kan potentielt enten være en god investering for dig eller en forfærdelig økonomisk situation, som du ikke kan redde dig ud af.

Alt i alt er et boligkøb altafgørende for din fremtid. Derfor skal du, inden du optager et boliglån, nøje undersøge, hvad det vil koste dig at låne pengene, både på sigt og hver måned. Der findes hjemmesider, som eksempelvis www.pengetiltiden.dk, hvilke indeholder informationer om lån og økonomi, og du kan med fordel besøge siden for at hente gode råd.

Her i indlægget kan du læse om nogle af de typer boliglån, der findes, hvilket måske kan hjælpe dig med at tage den bedste beslutning.

Typer af boliglån

  1. Fastforrentet obligationslån: Denne lånetype har, som navnet antyder, en fast og uændret ydelse, selvom renten stiger eller falder. Ved dette lån ved du, hvor meget du kommer til at betale i ydelsen i hele løbetiden. Du kan få en fastforrentet obligationslån både med og uden afdrag. Hvis du vælger denne låneform, anbefales det dog, at du vælger den med afdrag, idet du vil betale af på lånet og blive gældfri hurtigst muligt.
  2. Fastforrentet obligationslån med afdragsfrihed: Dette lån er næsten det samme som ovenstående, blot med den forskel, at her afdrager du ikke på lånet i den givne periode med afdragsfrihed. Du bestemmer selv, hvornår du vil begynde at afdrage på lånet. Dog kan du kun have en afdragsfri periode op til 10 år, hvorefter du skal afdrage på lånet. Denne låneform kan give dig lidt luft i økonomien i starten af låneperioden, så du kan bruge pengene på andre ting, eksempelvis på renovering af huset.
  3. 1 årigt rentetilpasningslån: Dette er en lånetype, hvor renten fastsættes en gang om året. Det vil sige, at der kommer et bestemt tidspunkt hvert år, hvor renten vil blive tilpasset, hvilket kan resultere i enten en stigning eller et fald i renten. Du ved altså ikke, hvordan dit lån vil se ud til næste år, hvilket kan både blive dyrere eller billigere, afhængig af den nye rente. Til gengæld er denne lånetype oftest billigere end andre typer lån i starten af låneperioden. Du kan få et rentetilpasningslån både med eller uden afdragsfrihed.
  4. 3 årigt rentetilpasningslån: Denne lånetype minder meget om den ovenstående type. Den eneste forskel er, at ved dette lån bliver renten fastsat en gang hvert tredje år i stedet for et. Du påtager dig den samme risiko her, da du ikke kan vide på forhånd, hvor meget du kommer til at betale på lånet 3 år i fremtiden. Typisk er lånet også billigere i starten, og det kan også fås med og uden afdragsfrihed.
  5. Prioritetslån: Dette er et banklån, der minder om en kassekredit. Du optager lånet med pant i din bolig. Renten på lånet følger markedsrenten eller renten fra Nationalbanken. Renten er dermed variabel, og du kan ikke vide, hvad du kommer til at betale for lånet i hele låneperioden.