Efteruddannelse er nøglen til rigdom

Synes du ikke, at du tjener nok på dit nuværende job, og føler du, at du mangler penge hver måned? Så kan det være at du skal tage dig en efteruddannelse, og sikre dig en højere løn! Og her kan du finde ud af, hvordan du bedst griber det an.

Få højere løn med efteruddannelse

Der er efterhånden mange eksempler på fag, hvor medarbejderne får en højere løn, jo bedre uddannede og efteruddannede de er – jo mere de har arbejdet for det, jo mere får de i lønningsposen. For eksempel viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), at en faglært håndværker som tager en kort videregående uddannelse, i gennemsnit vil øge sin livsløn med 900.000 kroner, mens en mellemlang videregående uddannelse vil give 1,3 millioner mere, end hvis han ingen uddannelse havde.

»Der er virkelig meget at hente ved at tage to, tre eller fire år i skole og få en videregående uddannelse. Også selv om der er nogle år med beskeden indtægt under skolegangen«, siger senioranalytiker Mie Dalskov Pihl, AE.

En uddannelse kræver desværre ofte, at man stopper med at arbejde, og i stedet studerer med SU som eneste indkomst. Men hvis dette ikke er en mulighed, kan du i stedet vælge at tage en efteruddannelse, måske på deltid, eller som kurser i forbindelse med jobbet.

Udnyt overenskomsten

For eksempel har HK og Dansk Maskinhandlerforening lavet en ny overenskomst, som sikrer medarbejderne mere i løn, hvis de får en relevant efteruddannelse. Hver gang en medarbejder efter aftale med arbejdsgiveren gennemfører et fagmodul med relevant efteruddannelse på merkonomstudiet, skal arbejdsgiveren give et løntillæg på 200 kroner om måneden. Her er medarbejderne altså sikret en højere løn, jo bedre uddannede de er – også selvom det ikke ser ud af meget. 

Det handler om at komme i gang

Sørg for at undersøge, om dit arbejde udbyder nogle relevante efteruddannelseskurser, der vil sikre dig en højere løn. Det er ikke alle steder, der har interne kurser, men så kan du selv prøve at finde nogle eksterne, og spørge din arbejdsgiver, om du kan tage dem. Hos Dispuk kan du for eksempel tage en efteruddannelse som leder, konsulent eller supervisor, og du kan tage en specialistuddannelse for psykologer og andre akademikere. Og der findes mange andre centre, der tilbyder både andre og lignende efteruddannelser, som vil hjælpe dig til at få en højere løn!

Der er altså ingen tid at spilde, hvis du gerne vil tjene flere penge!